Hoppa till innehåll

Hållbarhet genomsyrar maskinteknik- och elektroteknik utbildningarna

Hållbarhet ses på många håll som något relativt nytt och något som många företag och organisationer har börjat fokusera på först på senare år. Men på utbildningsprogrammen för maskinteknik och elektroteknik, och även i de branscher som man utbildar för, har hållbarhet varit i fokus i många år.

– Inom ingenjörsvetenskapen har man i princip alltid jobbat med att effektivisera processer, minimera förbrukningar och konstruera materialsnålt, säger Göran Henriksson, överlärare och programansvarig för maskinteknikprogrammet.

Och Florian Haug, överlärare och programansvarig för elektroteknikprogrammet, håller med.

-På elektroteknikprogrammet har vi dessutom sedan förra året en speciell inriktning med fokus på en karriär på land. Den heter “Automation, energi och miljö” och där fokuserar man på hållbarhetsaspekter ännu mer. 

Även maskinteknikprogrammet har från och med i år en inriktning på jobb inom landbaserade branscher, där hållbarhetstänk finns med hela tiden. 

-Och på utbildningen med fokus på sjöyrken har vi länge haft kurser inom miljövård och hållbarhet. Det baserar sig på internationella krav inom branschen. 

Dessutom är det vanligt att studerande i sina examensarbeten fokuserar på ämnen såsom att effektivisera och optimera olika processer som till exempel minskad bränsleförbrukning, batteridrift eller andra alternativa lösningar. 

Hållbarhetskurser

På båda programmen finns också speciella kurser i hållbarhet, där man lär sig göra grundläggande hållbarhetsanalyser och att vara bekväm med grunderna för hur man applicerar systemtänkande och ett strategiskt hållbarhetsarbete i praktiken. Vid flera tillfällen tar man också in gästföreläsare från företag. Bland annat samarbetar man kontinuerligt med Flexens – ett samarbete som planeras att utökas bland annat genom ett projekt som innebär att högskolan har sitt eget vindkraftverk, ett projekt kring en elektrolysanläggning och även en möjlig användning av vätgas (eller andra bränslen kopplade till energibranschen) på skolfartyget M/S Michael Sars. 

Göran och Florian är överens om att man också inom arbetslivet ställer krav på kunskap inom just hållbarhet, när de studerande senare kommer ut i arbetslivet.

 

Fler artiklar

Grattis till examen!

Lördagen den 13 januari 2024 hölls Högskolan på Ålands examensfest och 28 examinander deltog i festligheterna. Totalt har 68 studerande tagit examen under 2023. Överst:…
Läs mer

Välkommen på öppet hus till Högskolan på Åland!

Kom till oss på Högskolan på Åland tisdagen den 6 februari klockan 13.00-17.00 och bekanta dig med våra utbildningar, våra lokaler och våra lärare, personal, studerandekåren och studerande. Det är drop in hela dagen och du kan välja fritt vilka utbildningsprogram och stationer du vill besöka och lära dig mer om.

Läs mer