Hoppa till innehåll

Hållbarhet genomsyrar maskinteknik- och elektroteknik utbildningarna

Hållbarhet ses på många håll som något relativt nytt och något som många företag och organisationer har börjat fokusera på först på senare år. Men på utbildningsprogrammen för maskinteknik och elektroteknik, och även i de branscher som man utbildar för, har hållbarhet varit i fokus i många år.

– Inom ingenjörsvetenskapen har man i princip alltid jobbat med att effektivisera processer, minimera förbrukningar och konstruera materialsnålt, säger Göran Henriksson, överlärare och programansvarig för maskinteknikprogrammet.

Och Florian Haug, överlärare och programansvarig för elektroteknikprogrammet, håller med.

-På elektroteknikprogrammet har vi dessutom sedan förra året en speciell inriktning med fokus på en karriär på land. Den heter “Automation, energi och miljö” och där fokuserar man på hållbarhetsaspekter ännu mer. 

Även maskinteknikprogrammet har från och med i år en inriktning på jobb inom landbaserade branscher, där hållbarhetstänk finns med hela tiden. 

-Och på utbildningen med fokus på sjöyrken har vi länge haft kurser inom miljövård och hållbarhet. Det baserar sig på internationella krav inom branschen. 

Dessutom är det vanligt att studerande i sina examensarbeten fokuserar på ämnen såsom att effektivisera och optimera olika processer som till exempel minskad bränsleförbrukning, batteridrift eller andra alternativa lösningar. 

Hållbarhetskurser

På båda programmen finns också speciella kurser i hållbarhet, där man lär sig göra grundläggande hållbarhetsanalyser och att vara bekväm med grunderna för hur man applicerar systemtänkande och ett strategiskt hållbarhetsarbete i praktiken. Vid flera tillfällen tar man också in gästföreläsare från företag. Bland annat samarbetar man kontinuerligt med Flexens – ett samarbete som planeras att utökas bland annat genom ett projekt som innebär att högskolan har sitt eget vindkraftverk, ett projekt kring en elektrolysanläggning och även en möjlig användning av vätgas (eller andra bränslen kopplade till energibranschen) på skolfartyget M/S Michael Sars. 

Göran och Florian är överens om att man också inom arbetslivet ställer krav på kunskap inom just hållbarhet, när de studerande senare kommer ut i arbetslivet.

 

Fler artiklar

Välkommen på diskussion om sjöfartens utveckling

Högskolan på Åland öppnar fönstret mot Europa och bjuder på intressant information om EU:s planer för sjöfartens utveckling i Östersjön. Evenemanget visar på att Åland finns i centrum för sjönäringen men att vi också har att lära av andra. Välkommen 24 november 2022 kl 12.30!

Läs mer

Välkommen till Åland Gear Up!

Åland Gear Up! är ett tvåårigt utbildningsprojekt som ska hjälpa dig som på något sätt gör en insats i turismsektorn, såväl företagare, verksamheter, föreningar och privatpersoner är välkomna att delta i Gear Up.

Läs mer