Hoppa till innehåll
Samling studerande under insparken

Studielivet på Åland

Ett studieliv vid Högskolan på Åland är så mycket mer - vi berättar på vilket sätt.

Föreläsningar, lektioner, praktik, bibliotekshäng och grupparbeten är vanliga inslag i en studerandes vardag oavsett studieort. Men ett studieliv vid Högskolan på Åland är mer än bara studier. Oavsett om du är den lugnare eller mer äventyrliga typen, den som helst tillbringar helgerna i friska luften eller i festens mitt-punkt, är möjligheterna för ett aktivt liv på fritiden stort.

Ett studieliv på Åland är

Lugnet och äventyret

I skogen:
Oavsett om du vill njuta av fågelkvitter eller cykla i utmanande terräng finns det gott om skog att njuta av på Åland. Drygt 60 % av Ålands markyta består nämligen av skog.

På landet:
Ett stenkast från Mariehamn, Ålands egen lilla ”huvudstad”, ligger den åländska landsbygden. Perfekt för den som vill koppla av i naturen eller ge sig ut på äventyr. Landsbygden har mycket att erbjuda med allt från mysiga gårdscafeér till höghöjdsbana och skidanläggning.

I centrum:
Åländskt hantverk, restauranger, hotell, shopping, apotek, museer, bio, sportanläggningar, badstränder, båthamnar och vår alldeles egna högskola. Det är lite av allt som du hittar i eller på bekvämt promenadavstånd till Mariehamns centrum.

Vid havet, på havet, i havet:
På Åland är skärgården som mest och som bäst! Öar, öar och åter öar. Större och mindre. Bebodda och obebodda. Mer skärgård än så här kan det inte bli. Havet är alltid nära. Även mitt på Torggatan, gågatan i Mariehamn, känns de salta vindarna.

Festen som aldrig tar slut

Vi ålänningar är bra på att fira, skapa egna traditioner och nya evenemang. Utöver midsommar, jul och nyår finns ständigt nya anledningar att ställa till med fest. För att göra dina studier ännu roligare arrangerar studerande-kåren SkÅHla olika evenemang som till exempel sitzar, Pub-kvällar och andra fester under hela läsåret.

SkÅHlas på Facebook och Instagram

Visit Ålands evenemangskalender

Friluftslivet som alla får ta del av

Du behöver inte vara vare sig vältränad eller friluftsmänniska för att uppleva det åländska friluftslivet. Det åländska friluftslivet är tillåtande och lättillgängligt. Här finns promenad-stråk och vandringsleder i varierande längd samt terräng. Närheten till havet och det milda klimatet gör Åland till en utmärkt plats även för dig som är intresserad av vattensport eller båtliv.

Vandringsleder på Åland

Föreningslivet och kulturen där alla är välkomna

Det åländska föreningslivet är stort och här finns i princip en förening för alla intressen och aktiviteter. Samarbetet och utbytet mellan finska, svenska och åländska föreningar är stort. Tack vare vårt centrala läge och den korta båtresan kan till exempel åländska idrotts-föreningar delta i såväl finska som svenska serier samt tävlingar.

Hitta din förening

Det finns drygt 690 olika föreningar på Åland. Hitta din förening via:

Glada studerande på inspark

Studerandekåren SkÅHla gör studierna festligare.

Nära

Till karriären:
Utbildningsprogrammen vid Högskolan på Åland är anpassade för att möta arbetsmarknadens behov såväl lokalt som internationellt och många av våra tidigare studerande vittnar om att praktiken under utbildningen ofta varit den första ingången till yrkeslivet under och
efter studierna.

Till fritiden och studierna:
Högskolan på Åland är nära oavsett var på Åland du bor och det stora utbudet av fritidsaktiviteter gör att du enkelt kan kombinera studierna med ett aktivt fritidsliv.

Våra tre skolbyggnader och högskolebiblioteket ligger inom promenadavstånd i Mariehamn.

Till det mesta faktiskt:
På Åland är avstånden korta, både på land och till sjöss. Det längsta avståndet mellan öst och väst på huvudön Åland är 50 kilometer. Grundregeln är att man kan ta sig till alla bebodda öar längs en landsväg eller med en färja.

Bara en båtfärd från storstadspulsen:
På Åland är skärgården som mest och med båtförbindelser till fyra olika städer flera gånger i dygnet är storstadspulsen aldrig långt borta på Åland. Visste du att det t.ex. bara tar 2h med färja mellan Sverige och Åland samt att en resa kan kosta drygt 10 € t/r? På drygt 3h kan du känna storstadspulsen en heldag
i Stockholm och åka hem samma kväll.