Hoppa till innehåll
Studerande på café

Flytta till Åland

Information och tips för att flytta till Åland och hitta bostad

Åland

Åland är ett svenskspråkigt ö-samhälle i Östersjön mittemellan Sverige och Finland. Här finns 6 700 öar, över 30 000 invånare, mer än 2 600 företag och en högskola med sju utbildningsprogram fördelade på tre olika campus.

Åland är visserligen ett självstyrt landskap som hör till Finland, men vardagen påverkas mycket av närheten till Sverige. Ålänningarna pratar svenska, ser på svensk TV och utbildar sig också på svenska.

Åland är annorlunda

Att jämföra med orter som har samma invånarantal ger en felaktig bild av Åland. Vi lever i ett ambitiöst och på många sätt unikt samhälle med bl.a. egna, lagar, skola och polis. Här finns både stora och små, internationella och lokala företag som jobbar med allt från turism och sjöfart till högteknologiska lösningar.

Bara en båtresa hem

Åland är perfekt för dig som är ute efter utlandsstudier men vill ha nära hem. Oavsett om du bor i Sverige eller Finland känns Åland som utomlands. Samtidigt ligger Högskolan på Åland bara en båtresa bort.

Studentrum, studiebostad, lägenhet eller mindre hus i Mariehamn eller på landet?

Valmöjligheterna är stora för den som söker hyresbostad på Åland, i Mariehamn eller på landsbygden. I Mariehamn finns både studentlägenheter och studentrum för dig som kommer att studera vid Högskolan på Åland. Utbudet blir ännu större om du letar hyresbostad via andra bostadsbolag eller privatpersoner.

Studentbostäder

 • 1-3 rokv, 21-40 m2

  Adress: Godbyvägen 21, 22100 Mariehamn

  Byggt 2006/2007

  • Omöblerad.
  • Kokvrå.
  • Eget badrum.
  • Vatten och el ingår i hyran.
  • Internetanslutning finns, hyresgäst tecknar eget abonnemang.
  • Gemensam tvättstuga.

  72 studentlägenheter totalt

  Kontakt och mer info:
  Strandnäs hotell
  Godbyvägen 21
  22100 Mariehamn

  info@strandnashotell.ax
  +358 (0)18 21511

 • Adress: Hindersbölevägen 16, 22100 Mariehamn

  Möblerad:
  Säng, nattduksbord, skrivbord, stol, bokhylla och ett litet matbord med stolar.

  Gemensamma ytor:
  Kök, allrum, tvättstuga och bastu.

  Förråd kan hyras separat för 10€/månad.

  Kontakt och mer info:
  Marstad/FAB Dalnäs
  Elverksgatan 1
  22100 Mariehamn
  info@marstad.ax
  +358 (0) 18 531 860

Tips för att hitta annat boende

Så reser du till Åland

Ålands placering i havet mellan Sverige och Finland gör färjan till ett förmånligt och smidigt transportmedel. Du kan också flyga från Stockholm/Arlanda, Helsingfors/Vanda eller Åbo till Mariehamns flygplats. Oavsett om du väljer båt eller flyg är kommunikationerna goda med flera avgångar varje dag.

Ta färjan

Sex timmar från Stockholm, cirka två timmar från Grisslehamn, sex timmar från Åbo och tio timmar från Helsingfors. Inte längre än så tar båtresan till Åland.

 • Båtar till Åland och Mariehamn går från Stockholm, Kapellskär och Grisslehamn. Kortast är turerna från Grisslehamn (med Eckerölinjen)  som tar cirka 2 timmar. Det går bussar från Cityterminalen i Stockholm till Grisslehamn. Från Stadsgården i Stockholm avgår det också flera kryssningsfärjor varje dag till Åland.

  Tips! Boka båt + buss samtidigt för att få ett förmånligare pris.

  Turlistor, bokning och mer information finns på rederiernas egna webbplatser.

 • Färjor till Åland går från både Åbo (ca 5,5 timmar) och Helsingfors (ca 11 timmar). Ett tips är att boka båt + buss/tåg samtidigt som båtresan för att få ett förmånligare pris.

  Från Finland kan du också välja Ålandstrafikens skärgårdsfärjor med avgångar från Osnäs och Galtby i Åboland till Hummelvik och Långnäs på Åland.

  Turlistor, bokning och mer information finns på rederiernas egna webbplatser:

Ta flyget

Det går också bra att flyga till Åland, både från Sverige och Finland. Välj mellan Stockholm–Arlanda, Helsingfors–Vanda eller Åbo flygplats. Mariehamns flygplats ligger 5 minuter med bil från centrum.

Inför flytten till Åland

Det är mycket att tänka på när man ska flytta. Här hittar du en kom-ihåg-lista med våra bästa flyttips plus annat som är bra att ordna innan terminen startar.

 • Kom ihåg att göra din flyttningsanmälan i tid för att undvika onödigt strul med posten. Din flyttanmälan kan du göra en månad i förväg eller senast en vecka efter flyttningsdagen.

  Mer information om flyttningsanmälan

  När du flyttar behöver du också göra en adressändring hos Åland Post. I samband med den kan du även göra din lagstadgade flyttanmälan till Magistraten.

  Adressändring och flyttanmälan hos Åland Post

 • Kom ihåg att söka studiestöd i god tid.

  Ekonomiskt stöd för studerande från Åland

  Åländska studerande vid Högskolan på Åland erhåller studiestöd enligt de allmänna villkoren för högskolestudier. Mer information om studiestöd får du av Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (AMS).

  www.ams.ax

  Ekonomiskt stöd för studerande från övriga Finland

  Studerande från riket söker studiestöd genom Folkpensionsanstalten (FPA). Observera att du som studerande från fastlandet även fortsättningsvis har rätt till bostadstillägg när du studerar på Åland.

  www.fpa.fi

  Ekonomiskt stöd för studerande från Sverige

 • På Åland finns Ålcom och Telia.

  • Du behöver inte flytta alla saker på en gång. I början reser de flesta nya studerande ofta fram och tillbaka mellan skolan och hemmet och då är det lättare att ta med sig lite i taget. Det går också bra att handla det du saknar eller annat du behöver i de lokala affärerna.
  • De allra nödvändigaste kökstillbehören kan ändå vara bra att ta med sig även om lägenheten är möblerad.

Fler saker att tänka på innan och när du flyttat hittar du samlat på www.alandliving.ax/checklista.

Några länkar för dig som vill läsa mer om din nya studieort, Åland och Mariehamn

Evenemang och turistinformation

visitaland.com (Ålands turistportal)

aland.com (portal med kartöversikt)

Lokala nyheter

Ålandstidningen (dagstidning)

Nya Åland (dagstidning)

Ålands radio (webbradio)

Kommun och Landskapsinformation

Mariehamns stad

Ålands landskapsregering

Info för nyinflyttade

Åland Living