Flytta till Åland

Det är mycket att tänka på när man ska flytta. Här hittar du en kom-ihåg-lista med våra bästa flyttips plus annat som är bra att ordna innan terminen startar.

Förutom att du behöver veta hur du reser till Åland och börjar leta bostad, finns det även lite annat du behöver fixa inför flytten.

 • Kom ihåg att göra din flyttningsanmälan i tid för att undvika onödigt strul med posten. Din flyttanmälan kan du göra en månad i förväg eller senast en vecka efter flyttningsdagen.

  Mer information om flyttningsanmälan

  När du flyttar behöver du också göra en adressändring hos Åland Post. I samband med den kan du även göra din lagstadgade flyttanmälan till Magistraten.

  Adressändring och flyttanmälan hos Åland Post

 • På Åland finns Ålcom och Telia.

  • Du behöver inte flytta alla saker på en gång. I början reser de flesta nya studerande ofta fram och tillbaka mellan skolan och hemmet och då är det lättare att ta med sig lite i taget. Det går också bra att handla det du saknar eller annat du behöver i de lokala affärerna.
  • De allra nödvändigaste kökstillbehören kan ändå vara bra att ta med sig även om lägenheten är möblerad.
 • Åland Living har en checklista med samlade råd för dig som ska flytta till Åland. Både vad du behöver göra och annat som är bra att veta.

  På väg att flytta till Åland? Tänk på det här!