Bo & studera

Info för dig som vill studera vid högskolan

Åland är ett ö-samhälle i Östersjön mittemellan Sverige och Finland. Här finns 6.700 öar, nästan 30.000 invånare, över 2.600 företag och en högskola med sju utbildningsprogram fördelade på tre olika campus. Alla skolbyggnader är inom promenadavstånd i den livliga småstaden Mariehamn.

Åland är visserligen ett självstyrt landskap som hör till Finland, men vardagen påverkas mycket av närheten till Sverige. Ålänningarna pratar svenska, ser på svensk TV och utbildar sig också på svenska. Här finns med andra ord goda möjligheter till högskolestudier på svenska fast du befinner dig i Finland.

Studera vid Högskolan på Åland

Åland är perfekt för dig som är ute efter utlandsstudier men vill ha nära hem. Oavsett om du bor i Sverige eller Finland känns Åland som utomlands. Samtidigt ligger Högskolan på Åland bara en båtresa bort.

Du som väljer att plugga på Åland kan se fram emot en högklassig utbildning vid en familjär högskola. Dessutom har du nära till allt. Till studentliv, nöjen, natur och fritidsaktiviteter. Avstånden mellan bostad och skola är korta och det är lätt att få personlig kontakt med lärare och andra studerande. Du har till och med nära till storstadsregionerna Stockholm och Helsingfors.

Korta fakta om Åland

Öriket Åland är ett demilitariserat och självstyrt landskap i Finland med en egen flagga, egna registreringsskyltar, egna frimärken och en egen toppdomän (.ax).

Antal invånare: 29.400

Antal invånare i Mariehamn: 11.500

Språk: svenska

Valuta: euro (de flesta serviceställen tar emot svenska kronor)

Tid: östeuropeisk tid (GMT +2)

Antal kommuner: 16 stycken

Antal öar: 6.700, av dem är 65 bebodda

Totalareal: 6 787 km2

Statistik om Åland hittar du på ÅSUB:s webbplats