Hoppa till innehåll

Fristående kurser

Välj själv vilka högskolekurser du vill läsa

För endast 90* € per termin kan du läsa valfritt antal universitets- och högskolekurser via Öppna högskolan och samla studiepoäng, utan att vara antagen till ett utbildningsprogram.

Kurser inom andra ämnen än högskolans utbildningsprogram

Eftersom Öppna högskolan samarbetar med andra högskolor och universitet i Finland har du möjlighet att läsa högskolekurser även inom andra ämnesområden än de som högskolans utbildningsprogram erbjuder. Det kan till exempel vara kurser inom humaniora, pedagogik eller språk. Exakt vilka ämnen och kurser som erbjuds skiljer sig från termin till termin. Besök Öppna högskolans webbplats för att se vilka kurser som är aktuella just nu.

Och kom ihåg att du kan alltid ta kontakt med Öppna högskolan och önska en kurs om den kursen eller ämnet du är intresserad av inte finns med i listan över kurser just nu.

Vem kan anmäla sig till kurserna?

Alla. Precis som namnet säger är Öppna högskolans kurser öppna för alla. Det betyder att det inte ställs några krav på tidigare studier eller erfarenhet. Antagningen sker enbart utifrån den ordning deltagarna anmält sig.

Varför läsa fristående kurser?

Kanske vill du pröva på att studera på högskola, komplettera eller fördjupa din utbildning eller bara lära dig mera om ett ämne du är intresserad av. Oavsett vilket kan du välja att läsa vid Öppna högskolan.

Eftersom öppna högskolekurser är som vilka andra högskolekurser som helst får du studiepoäng efter varje avklarad kurs och kan därmed samla studiepoäng för till exempel en framtida examen.

Och du kan studera vid Öppna högskolan samtidigt som du arbetar tack vare att de flesta kurserna sker på deltid och undervisningen ofta är på distans eller på kvällar/helger. Men upplägget varierar mellan kurserna, så kontrollera alltid innan du anmäler dig när eventuella lektioner eller träffar är.

Vad kostar det?

Du får läsa valfritt antal högskole-, yrkeshögskole- och universitetskurser för 90 € per termin*.

Som programstuderande på högskolan kan du läsa valbara kurser via Öppna högskolan gratis, ifall kursen kan godkännas i din studieplan.

Vilka kurser kan jag anmäla mig till och när?

Anmälningstiderna för de fristående kurserna är inte samma som ansökningstiden till högskolans utbildningsprogram, utan varje kurs har en egen sista anmälningsdatum. Anmälan till höstterminens kurser öppnas i början av juni och anmälan till vårterminens kurser i december. Anmälningar tas därefter emot fram tills några veckor innan kursen börjar.

Du hittar och anmäler dig till kurserna på Öppna högskolans webbplats >

 


* Gäller enbart universitets- och högskolekurser, det vill säga kurser som går via en högskola eller ett universitet. Fortbildningskurser och uppdragskurser är inte subventionerade via landskapet och har därför egen prissättning. Mera info om de olika typerna av kurser hittar du på Öppna högskolans webbplats.