Hoppa till innehåll

Business Lab Åland

Dynamiskt utvecklande av entreprenörskap ger starka och välmående företag!

För vem passar Business LAB?

Business Lab är för dig som vill utveckla entreprenörskapet och skapa långsiktigt bra business. Vi är till för företag som redan är etablerade på åländska marknaden, vill etablera sig på Åland eller vill börja exportera till eller från Åland.

Business Lab passar såväl nystartade bolag som redan väl etablerade företag men gemensamt är att du som deltagare har ett eget driv, en vilja att utveckla ditt entreprenörskap och lever av eller har en tydlig ambition att leva av det som företaget ger.

Är alla företagare entreprenörer?

Att överleva på marknaden har alltid krävt en förmåga att kunna anpassa sig till omvärlden. Det som inte utvecklas kommer förr eller senare att försvinna.

Att driva företag är inte detsamma som att vara en entreprenör. I ett entreprenöriellt tänk ingår att ständigt söka och utforska var affärsmöjligheter finns men också att bana väg och skapa nya möjligheter och så småningom göra om dessa till affärer. Det ingår också att se när man skall lämna en idé som gått ur tiden och att ständigt se och förflytta sig framåt.

Att vara entreprenör är inte bekvämt och förutsägbart för det krävs ständig utveckling och det krävs att kasta sig ut i det okända. Det är däremot spännande och lärorikt och det hjälper både individen och samhället att utvecklas. Om du väl har utvecklat din förmåga att tänka entreprenöriellt så kommer du alltid att göra det och ha nytta av det i all framtid!

Vad krävs för att vara entreprenöriell?

Entreprenören måste kunna identifiera bra idéer, men det stannar inte där om man vill bli en framgångsrik företagare.
En entreprenör behöver också ha ett mod och en vilja att testa, omvärdera och testa igen trots motstånd från andra. Idéerna provas och nöts, förändras och provas igen. De behöver paketeras och marknadsföras, anpassas till olika målgrupper och marknader och ändras och förfinas över tid. Motstånd behöver övervinnas och konkurrenter hanteras. Samarbetspartners behöver hittas och nätverk behöver byggas, personal kanske behöver anställas och inspireras och hanteras. Förr eller senare kanske även den tidigare goda idén har blivit föråldrad och behöver avskrivas som god idé och något nytt måste ta dess plats för att företaget skall överleva och fortsätta utvecklas.

Skräddarsytt upplägg

Behoven för olika företag och företagare ser olika ut. Till exempel har de flesta som drivit företag ett antal år ett eller flera områden som de är riktigt starka inom, annars skulle företaget aldrig uppstått eller överlevt.

Business Lab är uppbyggt av moduler med olika fokusområden och du som deltagare kommer att skapa ditt individuella upplägg som passar för just dina och ditt företags behov. En deltagare kanske deltar i tre moduler medan någon annan deltar i sju, allt beroende på var utvecklingsbehovet finns. Modulerna har ingen inbördes ordning vilket innebär att det går att ansluta sig till Business Lab när som helst under året.

Skapa nätverk och samarbeten

En lika viktig del som att känna till dina entreprenöriella förmågor är att skapa informella och formella samarbeten med andra som kan komplettera verksamheten.
Utan ett väl fungerande nätverk är det svårt att lyckas som företagare. Business Lab erbjuder dig en möjlighet att skapa och utveckla ditt nätverk och dina samarbeten för att du och ditt företag ska bli mer framgångsrikt.

Ansökan

För mer information och intresseanmälan skicka ett mail till businesslab@ha.ax eller kontakta projektledare Lena Fridlund på +358 (0)18 537 717. Antagning kommer att ske löpande med start våren 2024.

ERUF-projekt 2024-2026

Projektet Business Lab drivs av Högskolan på Åland och är finansierat av Europeiska unionen och Landskapsregeringen. Projektet löper under 2024-2026.