Hoppa till innehåll

Nytt projekt ska locka turister även de mörka årstiderna

Light in the dark. Det är namnet på ett nytt Interreg Baltic Sea Region-projekt som Högskolan på Åland deltar i. Tillsammans med 11 partners runt hela Östersjön, och med Novia yrkeshögskola i Åbo som ledare för projektet, ska man under en treårsperiod jobba för att förlänga säsongen för turistföretagare och hitta aktiviteter som lockar besökare även när sommarsolen inte lyser som starkast.

-Det är väldigt inspirerande att vi får vara en del av projektet och det har varit en lång men intressant väg fram tills nu. Upplägget för projektet och deltagarna har förändrats under tiden men nu har vi en riktigt bra sammansättning, säger Anna-Lena Groos, programansvarig på Högskolan på Åland och den som har varit med i gruppen som har tagit fram projektet.

Förutom Högskolan på Åland är det tre andra universitet och högskolor med: Novia yrkeshögskola, Estonian University of Life Sciences och Klaipeda University. Från Åland är också Visit Åland en partner. Andra exempel på partners är Stockholm Archipelago, Kurzemeregionen i Lettland och Neringa i Litauen. Dessutom finns så kallade associerande företag och för Ålands del är Brudhäll hotell & restaurang och Öfvergårds med i planeringsskedet.

Projektet har i korthet som mål att utveckla produkter som kan hjälpa små och medelstora företag inom turismbranschen att förlänga turistsäsongen. Högskolan på Ålands ansvarsområden är att genomföra en inventering bland små och medelstora företag, vilket resulterar i en rapport om företagsutmaningar och visioner. Därefter ska de utvecklade produkterna förankras hos små och medelstora företag i Östersjöområdet och en handbok samt ett digitalt verktyg ska skapas för att underlätta ibruktagandet av nya produkter.

Målet är att ha “Light in the Dark-produkter” att erbjuda och som bland annat Visit Åland och andra turistorganisationer på de olika orterna ska kunna använda i sin marknadsföring – allt för att förlänga säsongerna, förklarar Anna-Lena Groos.

Hon kommer också redan nu med en uppmaning:

-Har någon idéer på säsongsförlängande aktiviteter redan nu är man välkommen att höra av sig till mig på anna-lena.groos@ha.ax, säger Anna-Lena Groos.

Det treåriga projektet startar 1 november 2023. Det kommer att finnas en heltidsanställd projektledare under de tre åren. Varje partner inom projektet har sin egen projektledare. Budgeten för Högskolan på Ålands del i projektet är cirka 400 000 €, där man har fått 80 % finansierat via Interreg Baltic Sea Region och Högskolan på Åland står för resterande 20 %.

 

Foto: Visit Åland

 

Fler artiklar

Högskolan på Åland ny medlem i EUNICoast-alliansen

Totalt är 13 partnerhögskolor och 106 associerade medlemmar med i EUNICoast. Tematiskt har alliansen fokus på områden som är viktiga för Högskolan på Åland, nämligen maritima miljöer och sjöfart, förnybar energi, hälsa och turism. Fördelarna med att vara en del av alliansen EUNICoast är många för Högskolan på Åland.

Läs mer

Välkommen på ett seminarium om IT 12 maj 2023

Varmt välkommen att delta i  ett seminarium där vi delar, lär, debatterar och fantiserar om IT i företag, vardag, utbildning, beslutsfattande och framtidsplanering. Vi tänker tillsammans på hur IT förändrar vår värld. Du kan antingen delta på plats i auditoriet på Högskolan på Åland eller på distans. Evenemanget streamas via Youtube.

Läs mer

Nordens dag 23 mars 2023

I samband med Nordens dag 23 mars 2023 arrangerar Högskolan på Åland tillsammans med Arcada, Prakticum och Ålands yrkesgymnasium seminariet "Nordens dag 2023: Hållbar verksamhet". Kom med på en förmiddag med presentationer, studiebesök och dialoger kring hållbar verksamhet.

Läs mer