Hoppa till innehåll

”Jag jobbar för att göra sjömansyrket ett attraktivt yrkesval”

Lena Marcus

Lena Marcus är sjöpersonalchef på Viking Line och medlem i Högskolan på Ålands branschråd för sjöfart. Här svarar hon på några frågor kring samarbetet mellan Högskolan på Åland och näringslivet.

Vad är din roll i branschrådet?

– Att lyssna vad som är på gång i högskolevärlden och att komma men input vad rederierna behöver samt att ha en dialog hur högskolan och rederiet kan jobba tillsammans för att sjömansyrket ska vara ett intressant och attraktivt yrkesval.

Varför tycker du att det är viktigt med ett samarbete mellan högskolan och näringslivet?

– Att bilden av vad högskolan ger om yrket stämmer överens med verkligheten, när man kommer ut i arbetslivet. Och att rederierna i sin tur ger info till lärarkollegiet vad som förväntas av studerande för att studerande ska ha en realistisk bild av sjöyrket.

Har ditt företag haft något konkret samarbete med högskolan?

– Vi har varje sommar t.ex extra el- och maskinpraktikanter och även under året praktikanter både från yrkesgymnasiet och HÅ. Flera studerande har skrivit examensarbeten för tekniska avdelningen, inom maskintekning och nautik. Även från andra linjer på HÅ har studerande gjort examensarbeten. Dessutom jobbar många som gått företagsekonomi och Hospitality Managementlinjen på Viking Lines kontor

Fler artiklar

Nytt projekt ska locka turister även de mörka årstiderna

Light in the dark. Det är namnet på ett nytt Interreg Baltic Sea Region-projekt som Högskolan på Åland deltar i. Tillsammans med 11 partners runt hela Östersjön, och med Novia yrkeshögskola i Åbo som ledare för projektet, ska man under en treårsperiod jobba för att förlänga säsongen för turistföretagare och hitta aktiviteter som lockar besökare även när sommarsolen inte lyser som starkast.

Läs mer

Välkommen på ett seminarium om IT 12 maj 2023

Varmt välkommen att delta i  ett seminarium där vi delar, lär, debatterar och fantiserar om IT i företag, vardag, utbildning, beslutsfattande och framtidsplanering. Vi tänker tillsammans på hur IT förändrar vår värld. Du kan antingen delta på plats i auditoriet på Högskolan på Åland eller på distans. Evenemanget streamas via Youtube.

Läs mer

Nordens dag 23 mars 2023

I samband med Nordens dag 23 mars 2023 arrangerar Högskolan på Åland tillsammans med Arcada, Prakticum och Ålands yrkesgymnasium seminariet "Nordens dag 2023: Hållbar verksamhet". Kom med på en förmiddag med presentationer, studiebesök och dialoger kring hållbar verksamhet.

Läs mer