Hoppa till innehåll

Företagsekonomi öppnade många dörrar för Mathilda

Mathilda Pettersson

Mathilda Pettersson
28 år
Åland
Företagsekonomi, inriktning bokföring och redovisning
Crosskey // produktspecialist

Mathilda Pettersson tog examen från Högskolan på Ålands företagsekonomiprogram våren 2019 och jobbar idag som produktspecialist på Crosskey. Men arbetslivet började tidigt för Mathilda som jobbade extra på Nordea vid sidan av studierna. Jobbet fick hon genom en studiekompis som under sin praktik rekommenderade Mathilda att söka sommarjobb där. Sommarjobbet på Nordea utvecklades till ett extrajobb vid sidan av studierna och en tjänst som privat bankrådgivare direkt efter examen.
– Det är vanligt att studerande vid Högskolan på Åland jobbar extra och jag tycker det har funkat väldigt bra. Då är man dessutom färdigt rekryterad vid examen.

En chans om spännande praktik

Egentligen hade Mathilda redan fått tillgodoräkna sitt arbete på Nordea som praktik när en ny, spännande praktikmöjlighet dök upp – en som lockade hennes samhällsvetenskapliga intresse.
– Landskapsregeringens EU-enhet i Bryssel sökte en praktikant. Det var inte direkt i linje med mina studier men passade mitt personliga intresse så jag sökte i alla fall och tänkte att det värsta som kan hända är att man får ett nej.

Efter en intensiv ansökningsprocess fick Mathilda praktikplatsen och pratade då med skolan som godkände det som praktik istället för tiden på Nordea.

– Eftersom jag aldrig tog ledigt från skolan för “praktiken” på Nordea gick det bra att använda platsen i Bryssel istället.

Praktiken i Bryssel

Mathilda följde Landskapsregeringens representant i Bryssel. Eftersom Åland har sin egen självstyrelselag har öriket inte alltid samma politiska linje som fastlandet. Därmed har Åland en representant i EU som jobbar med åländska frågor.
– Jag rekommenderar varmt alla som är intresserade av politik, ekonomi, juridik och självstyrelse överlag att göra samma sak. Allt är inom samma kugghjul i Bryssel.

Från Nordea till Crosskey

Efter att Mathilda tog examen jobbade hon kvar på Nordea tills hon blev mammaledig och en ny intressant tjänst öppnades upp.
– Jag trivdes bra på Nordea men kunde inte låta chansen glida förbi när jag såg att Crosskey sökte en produktspecialist. Sedan början på januari är det min nuvarande tjänst och arbetsplats.

Jobbet som produktspecialist

Som produktspecialist är Mathilda med och utvecklar finansiella produkter för bland annat nordiska banker. Jobbet görs i team där Mathildas uppgift är att testa användarvänligheten samt sköta kommunikationen mellan beställare och utvecklare.
– Det är viktigt att produkten vi levererar är lätt att använda och uppfyller kraven.Vi har regelbundna möten där vi går igenom och samlar in information samt önskemål om ändringar från beställare, utvecklare och slutkund.

Ingen dag är den andra lik

Arbetsuppgifterna som produktspecialist varierar.
– Dagen kan starta med ett kundmöte där vi diskuterar en ny funktion eller ett nytt projekt. Därefter kan det ha uppstått buggar i någon produkt som kräver ett internt möte. Om produkten är nära lansering prioriteras lösningen av buggarna över allt annat. På så vid är det svårt att säga hur en typisk arbetsdag kan se ut – Ingen dag är den andra lik och det är det som gör det intressant.

En bred grund att stå på

Mathilda hoppas att hon inom några år har byggt upp en god grund på Crosskey för att ta sig framåt i karriären.
– Jobbet som produktspecialist ger en otroligt bred kunskap inom många olika områden, vilket gör det lättare att sedan bygga på den grunden.

Från gymnasiet till Uppsala och hem igen

Efter gymnasiet flyttade Mathilda till Uppsala för att studera historia, juridik och samhällsvetenskap. Där blev hon kvar ett år innan hon återvände hem till Åland och så småningom sökte till Högskolan på Åland. Skillnaden mellan studieorterna är stor, framförallt i storlek.
– Vid Högskolan på Åland är det mycket mer småskaligt, vilket jag tycker är bra. Jag trivs med gemenskapen som man får när det inte är en jättestor skola. Det är lättare att få kontakt med människor, både lärare och studerande. Dessutom har studerandekåren SkÅHla har gjort ett fantastiskt jobb med att få in inspark, sitzar och andra evenemang där det är lätt att lära känna nya människor.

Högskolan på Åland kändes rätt

Efter tiden i Uppsala behövde Mathilda hitta nya vägar framåt.
– Jag visste att jag ville studera men inte vad och därför var det småskaligheten och kontakten med näringslivet som fick mig att välja Högskolan på Åland. Jag bestämde mig för företagsekonomi eftersom det skulle ge mig en bred grund och jag redan hade ett intresse för ekonomi, historia och politik. Det visade sig vara ett bra val – jag trivdes jättebra och det öppnade många möjligheter. Högskolan på Åland kändes rätt!

Samhörighet, entreprenörsanda och äventyr

Mathilda berättar att de fick en bra samhörighet i klassen. Hon och tre klasskamrater åkte på en veckas intensivkurs i entreprenörskap på Island. Där fick de uppleva isländsk företagskultur, samhälle och natur. Under kursen möttes flera skolor från olika länder för att tillsammans i mindre grupper presentera en lösning för hur ett företag kunde använda bi-/slaggprodukten från sin tillverkning.
– Vår lösning var att använda den som en komponent vid tillverkning av asfalt. En lösning som inte bara skulle minska deras avfall utan också förbättra de isländska vägarna, som vi under resan blivit medvetna om var i mycket dåligt skick. Företaget gillade vår lösning!

Liten skola, stora möjligheter

Högskolan är väldigt integrerad med det åländska samhället. Studierna i företagsekonomi börjar på en bred nivå med olika ekonomiska teorier innan de övergår till att ta exempel från det lokala på Åland. De studerande åker ut till de här företagen som i sin tur förklarar hur de jobbar och enligt olika modeller.
– Det ger en väldigt bra förberedelse inför arbetslivet, både lokalt och utanför Åland. Om någon som studerar eller funderar på att studera på högskolan – så gör det! Det är en liten skola men den har stora möjligheter. Lärarna är kunniga, den har välfungerande logistik och en otrolig flexibilitet som möjliggör jobb på sidan av. Man kan anpassa studierna helt efter hur ens livssituation ser ut.

Ville vara med och påverka omvärlden från ett litet samhälle

Mathilda poängterar att det åländska samhället är rätt annorlunda på många sätt jämfört med andra mindre samhällen.
– Åland har en helt otrolig entreprenörsanda som jag alltid funnit intressant. Så små företag som har så stora kunder och så stor påverkan ute i omvärlden från ett så litet och tryggt samhälle som Åland. Jag vill vara en del av det där och här på Åland får man det bästa av bägge världar.

Rekommenderar statistik och ledarskapskurs

Kursen i statistik tyckte Mathilda var jätteintressant. Att förstå sambandet hur man använder statistik och hur man använder sig av olika beräkningar inom den ger en ganska stor förståelse för samhället i sig. Ledarskapskursen rekommenderar Mathilda också.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt, speciellt om man vill jobba inom entreprenörskap eller företag idag, att gå ledarskapskurser. De hjälper en förstå hur du når ditt team och dess olika personligheter.

Studierna knyter starka band

Även om Mathilda inte träffar sina studiekamrater lika ofta som förr, ser hon dem ibland ute i arbetslivet. De försöker också ordna sammankomster – precis som under studietiden.
– Vi var jätteduktiga på att ses och ordna fester under studietiden, enskilt eller via SkÅHla. Jag kan varmt rekommendera att gå med i SkÅHla, jag satt själv med i styrelsen som kassör. Det var roligt att vara med och planera. Det finns en vilja att skapa en härlig studiekultur på Åland.

“Åland har enormt fritidsutbud”

Mathilda läser böcker och tränar gärna på fritiden. Crossfit är en favorit.
– Men det finns ju jättemycket mer att göra på Åland: tennis, padelcenter, olika turistresorter som har många olika saker man kan göra, bouleplan, vattenskoter… Vad än du har för fritidsintressen finns möjligheten här.

 

Mathildas tips för studerande/nyfikna på Högskolan på Åland:

  • Var proaktiv!
    Visa intresse, våga ha en plan. Jobba extra på sidan om studierna på det företag du har mål att arbeta hos efter studierna.
  • Våga dra nytta av samarbetet högskolan har med företagen på Åland!
    Inte bara möjliggör det extra arbete och en arbetsplats innan du är utexaminerad – det finns också företag som jobbar utåt. Om du inte vill bli kvar på Åland efter studietiden så kan du ändå få en tjänst som kan positionera dig utomlands via ett företag på Åland.

 

Fler artiklar

Träffa våra studerande

De som är allra bäst på att berätta hur det egentligen är att studera på Högskolan på Åland är våra studerande! Här hittar du korta intervjuer med några av dem.

Läs mer

De fick chefsjobb direkt efter examen

En examen från Hospitality Management-programmet har definitivt varit avgörande för att Viktor Yonakhir och Cathrine Nybacka idag har sina jobb. Det är de överens om.
- Jag hade inte fått det här jobbet om det inte hade varit för min ledarskapspraktik, säger Viktor.

Läs mer