Studentliv i Mariehamn

Studiestaden Mariehamn är en huvudstad i miniatyr med ett utbud som matchar de flesta större städer, om än i mindre skala. Det gäller allt från kultur och nöjen till fritid och aktiviteter.

Förutom studierna kan du roa dig med shopping, caféer, restauranger, muséer, konserter, utställningar, barhäng, bio och mycket mera.

Föreningslivet är också piggt och aktivt. Dels genom högskolans egen studentförening SKÅHLA som livar upp studielivet med sittningar andra evenemang. Dels genom många engagerade föreningar inom allt från fotboll, taekwondo, segling och golf till swingdans, foto, teater eller musik. Det svåra är alltså inte att hitta en förening som du gillar, det svåra är att välja lagom många. Det gäller ju att ha tid att plugga också.

Nära till allt i Mariehamn

Staden är promenadvänlig med all nödvändig service samlad i centrum. Om du inte vill gå fungerar det lika bra med cykel, stadsbuss eller egen bil. Parkering är gratis, men kom ihåg parkeringsbrickan på gatorna i centrala Mariehamn.

Det är också korta avstånd mellan högskolans olika campus, högskolebiblioteket och lunchrestaurangerna i centrum.

Uteliv under studietiden

Med tanke på att det bor 11.000 personer i Mariehamn är krog- och nöjeslivet oväntat stort. Här finns barer, krogar, restauranger och nattklubbar. Vissa har bara öppet fredag och lördag, andra nästan alla dagar året runt.

I kultur- och kongresshuset Alandica blandas shower och föreställningar med uppträdanden av kända artister och komiker. Mindre och mer intima scener med livemusik hittar du vid Parks bar och pubarna Dinos och Pub Ettan.

Naturupplevelser och aktiv fritid

Åland och Mariehamn är också perfekt för dig som gillar natur och friluftsliv. Den gröna och lummiga staden ligger på ett två kilometer brett näs omgivet av hav i både öst och väst. Här finns flera grönområden, motionsspår och sammanlagt 14 km promenadväg längs stadens stränder. Det är också möjligt att hyra en kajak och paddla rakt ut i skärgården från Mariehamn.

Ännu mer hav och naturupplevelser får du om du tar dig runt och upptäcker övriga Åland.