Hoppa till innehåll

Så väljer du rätt utbildning

dator på bord med kaffe och kanelbulle

Vill du börja plugga men känner dig osäker på vilken utbildning som passar dig? Att välja utbildning kan kännas svårt, stort och definitivt men att studera är alltid en bra investering för framtiden. Oavsett om du väljer att göra karriär på din utbildning eller hittar nya intressen på vägen. Med det sagt hoppas vi att du med hjälp av denna artikel eller en studiehandledare hittar just din utbildning.

1.Identifiera dina intressen, behov och personliga egenskaper

Det första steget på vägen mot rätt utbildning är att identifiera dina intressen, behov och personliga egenskaper. Försök besvara frågorna: Vad är du bra på? Vad är viktigt för dig och vad är du intresserad av?

Om du har svårt att besvara frågan kring vad du är bra på kan du be några vänner eller familjemedlemmar om hjälp. Kanske är du händig, kreativ, utåtriktad eller bra på att lyssna? Våra sju utbildningsprogram har flera inriktningar och bereder väg för mängder av jobbmöjligheter oavsett dina personliga egenskaper.

2.Sätt upp mål med dina studier

Var tydlig med dig själv om varför du vill plugga. Vill du göra karriär? Vill du skaffa erfarenhet? Vill du testa på något nytt som verkar intressant? Du kan ha hur många anledningar som helst. Det gör ingenting om du ändrar mål på vägen – ha roligt med det!

Så kan du göra:

Gå gärna in på detaljnivå i det här steget. Titta på de olika linjerna som intresserar dig och ställ frågor utifrån dem och vad du vill göra. Vill du skapa härliga kundupplevelser? Tycker du att det vore bra att kunna redovisa eller marknadsföra? Är du intresserad av att lära dig hur maskiner fungerar eller är du mer intresserad av el och automation, och vad är orsakerna? Lista upp allting för att hitta en helhet som du tycker att känns bra!

3.Bekanta dig med utbildningen

Om du hittar en linje som du tycker låter bra kan du testa och känna efter – lite som att provsmaka på pluggandet och studieorten. Bekanta dig med området och med studierna du är nyfiken på – se vad du hittar för kurslitteratur och bläddra lite i det. Låter det intressant? Har du behörigheterna som krävs? Då ska du ta chansen!

Så kan du göra:

Besök högskolan eller kontakta studiehandledaren och fråga efter den information som intresserar dig. Om du inte är från Åland kan du exempelvis besöka Åland Livings hemsida för att få veta mer. Har du frågor om utbildningen, behörighetskraven eller antagningen? Ta kontakt med någon av våra studiehandledare så hjälper de dig.

7 utbildningar, många inriktningar

Snabbkoll – vilken utbildning på Högskolan på Åland passar just dig?

Nedan har vi listat några av de personliga egenskaper som kännetecknar eller efterfrågas på respektive utbildningsprogram. Som du kommer att märka är flera personliga egenskaper återkommande för samtliga program. Vilket eller vilka program tror du att du skulle vara intresserad av? Kanske har du egenskaper som passar ett yrke du aldrig tänkt på tidigare?

Sjukskötare:

Bra på att lyssna, omtänksam, ansvarsfull, självständig, strukturerad och social. Passar dig som vill hjälpa människor och får människor att må bra.

Sjökapten:

Ansvarsfull, självständig, strukturerad, tydlig och bra på att lyssna. Passar dig som kan tänka dig ett jobb till sjöss och dig som människor lyssnar på.

Elektroteknik:

Händig, kreativ, logisk, strukturerad och självständig. Passar dig som är strukturerad, händig och intresserad av tekniska lösningar på land eller till sjöss.

Maskinteknik:

Händig, kreativ problemlösare, logisk, strukturerad och självständig. Passar dig som är händig, uppfinningsrik, vill jobba till sjöss eller på land med olika typer av maskiner.

Informationsteknik:

Kreativ problemlösare, logisk, strukturerad och självständig. Passar dig som vill ha ett utvecklande jobb och lätt hittar nya lösningar på problem.

Hospitality Management:

Social, äventyrlig, strukturerad och serviceminded. Passar dig som vill jobba i en ledande position där gästens upplevelse är i fokus.

Företagsekonomi:

Strukturerad, självständig, kreativ, serviceminded, omtänksam och ansvarsfull. Passar dig som trivs ensam eller i grupp, är kreativ eller strukturerad och vill ha en mångsidig utbildning inom ekonomi.

Våra utbildningar leder till jobb

Efter en utbildning på högskolan finns det gott om jobb. Inom samtliga yrkessektorer för linjerna finns en stabil arbetsmarknad. Alla våra utbildningar innehåller minst 20 veckor praktik där du som studerande ges möjlighet att testa dina kunskaper och knyta viktiga kontakter med näringslivet. Med en kandidatexamen från Högskolan på Åland i ryggsäcken blir du inte bara teoretiskt klokare utan också mer praktiskt erfaren vilket gör dig mer eftertraktad på arbetsmarknaden.

Du som väljer att plugga vid Högskolan på Åland kan se fram emot ett studieliv som är mindre, närmare och mer familjärt. Men också en utbildning framtagen i samarbete med näringslivet för att möta arbetsmarknadens behov.

Nyfiken på högskolan, men inte helt säker än? Läs 6 anledningar till att välja Högskolan på Åland och se om det är något för dig.

Fler artiklar

Tilläggsansökan

Hann du inte skicka in din ansökan i tid? Nu är tilläggsansökan öppen för programmen elektroteknik, Hospitality Management, maskinteknik och sjökapten. Ansökan är öppen under tiden 26 juni och 28 juli.

Läs mer