Välj ett studieliv Åland. Hitta din utbildning.

Elektronisk anslagstavla

Det här är Högskolan på Ålands elektroniska anslagstavla. Tillkännagivandena på anslagstavlan sker i enlighet med bestämmelserna om offentlig delgivning i förvaltningslagen (2008:9) för landskapet Åland.

Vanliga frågor och svar om ansökan

1. Fyll i och skicka in ansökningsformuläret

Webbansökan är endast öppen under ansökningstiden, 15 mars-15 april 2021.

  • Klicka på Ansök nu
  • Välj program och klicka på Gå vidare
  • Fyll i din e-postadress och klicka på Skicka bekräftelse
  • Öppna din e-post och mailet från wilma@ha.ax. Klicka på länken i e-postmeddelandet
  • Fyll i ansökningsformuläret och skicka in det

2. Skicka in bilagor

  • en bestyrkt kopia av avgångsbetyg från gymnasiet
  • eventuella arbetsintyg
  • giltigt läkarintyg för däckstjänst på fartyg (gäller endast för sökande till sjökaptensprogrammet)

Mer detaljerad information om hur du söker in och Ansök nu-knappen hittar du på sidan Ansökan

Ja, det går bra att söka in till Högskolan på Åland, både med svenskt betyg och också med betyg från andra länder. Om man söker in med ett betyg på annat språk än svenska ska betyget kompletteras med en översättning av betyget till svenska eller engelska. Om man inte har betyg i svenska på avgångsbetyget från gymnasiet krävs också godkänt språkintyg på mellannivå, B1-B2, i den allmänna språkexamen enligt den europeiska nivåskalan för språk, med färdighetsnivå minst 3 i alla (4) delprov.

Det är numera enkelt att hitta bostad i Mariehamn.

Här kan du läsa mer om hur du hittar ditt nya hem på Åland

De ansökningar som inte kompletterats med betyg inom utsatt tid beaktas inte vid antagningen. Man kan komplettera ännu under sommaren, men ansökan placeras då efter de som skickat in allt i tid.

En bestyrkt kopia innebär att någon intygar att kopian är korrekt, till exempel genom att på dokumentet skriva: ”Kopians riktighet intygas” och därefter underteckna med sitt namn.

Har du sett att det på olika platser på högskolan finns sådana här sorteringskärl som hjälper dig att sortera soporna? Praktiskt och enkelt!
♻️
#studerapååland #bopååland #alandliving #åland #aland #studera #jobba #studieliv #högskolanpååland #studera #plugga #sortera #hållbarhet
...

Åland börjar öppna upp och erbjuda många olika sorters kulturupplevelser igen. Känner du för en kulturell paus i studierna?
🎫
På @alandicakulturkongress finns mycket att välja mellan. Snart är det premiär för Teater Alandicas uppsättning av "Grease" och närmare julen är det dags för olika julkonserter.
🎫
Lockar en mysig film i höstmörkret visar @biosavoy många filmer varje vecka.
🎫
På https://www2.visitaland.com/sv/evenemang hittar du andra aktuella evenemang.

#studerapååland #bopååland #alandliving #åland #aland #studera #jobba #studieliv #högskolanpååland #studera #plugga #mariehamn #kultur #kulturliv #bio #biosavoy #teater #alandicakulturochkongress
...

🏆📸 Tävling! 📸🏆 Hur ser din vardag ut som studerande på Högskolan på Åland? Det vill vi gärna se och ordnar nu en tävling. Tagga dina instagraminlägg som visar livet som studerande vid HÅ med hashtaggen #mitthååå så är du med i utlottningen av ett set med 2 mössor och 2 kaffekoppar. Utlottningen sker bland allla inlägg med hashtaggen som Högskolan på Åland har delat i sitt flöde. Kom ihåg att du behöver ha ett öppet instagramkonto för att kunna delta. Tävlingen pågår under hela oktober.

#studerapååland #bopååland #alandliving #åland #aland #studera #jobba #studieliv #högskolanpååland #studera #plugga #tävling #mitthååå
...

Idag är det den internationella lärardagen! 🧡👨‍🏫👩‍🏫🧡

Dagen har firats sedan 1994 då Unesco instiftade dagen. Utbildning och kunskap är viktiga drivkrafter för samhällsutveckling och lärarna har en avgörande roll i att uppnå utbildning av god kvalitet. Därför uppmärksammas lärarna och deras betydelse denna dag.

Visa din uppskattning för alla lärare som finns omkring oss genom att gilla det här inlägget eller skicka en hälsning till någon lärare bland kommentarerna!

#studerapååland #bopååland #alandliving #åland #aland #studera #jobba #studieliv #högskolanpååland #studera #plugga #unesco #lärare #internationellalärardagen
...

Under två och en halv vecka i oktober är Julie Hvid Rasmussen, Julie Hvidberg Rasmussen, Eva Behrens Mathiesen och Michelle Søndergaard på praktik på Åland. De studerar till vardags till sjukskötare på VIA University College på Campus Silkeborg i Danmark och är på utlandspraktik via Nordplus-nätverket Danosfi. Praktiken gör de på Räddningsverket och på IVA på Ålands centralsjukhus.

- Det känns spännande att vara här, vi har hört gott om Åland och att det är väldigt fin natur. Dessutom är det kul att kunna åka till ett annat land som ändå inte är så långt borta, berättar tjejerna när vi träffar dem några timmar efter att de har stigit i land på Åland.

I övrigt känner de inte till så mycket om Åland

- Men lite tips har vi fått av en tidigare studerande vid VIA University College i Silkeborg, som har varit på praktik på Åland. Hon tipsade om att det finns ett uteställe som heter Arken och att det kan vara kul att hyra bil och köra runt på Åland och bland annat besöka Ålands högsta berg.

- Men när vi har berättat för våra vänner att vi ska till Åland tror alla att vi ska besöka ett kafé som heter ”Åland” som finns i vår hemstad.

Varför tycker ni att studerande från Åland ska åka till Silkeborg på studier eller praktik?

- Man kanske får uppleva en lite mer hektisk praktikperiod än på Åland. Dessutom har vi fina möjligheter om man gillar att segla, berättar tjejerna, innan de hämtar sina cyklar, som Högskolan på Åland lånar ut till dem, så att de kan ta sig runt i Mariehamn.

#studerapååland #bopååland #alandliving #åland #aland #studera #jobba #studieliv #högskolanpååland #studera #plugga #utbyte #praktik #sjukskötare #nordplus #danosfi
...

Det har gått 563 dagar sedan Högskolan på Åland stängde och stora delar av undervisningen övergick till distans.

Från och med 1 oktober har Högskolan på Åland slopat de flesta covid-åtgärderna. Äntligen kan vi välkomna studerande, medarbetare och besökare tillbaka till högskolans lokaler. 😊

Till alla er som under den här långa tiden har kämpat, ställt om och tagit hand om varandra - ett stort tack! 👊🏻🤗

#studerapååland #bopååland #alandliving #åland #aland #studera #jobba #studieliv #högskolanpååland #studera #plugga
...

Högskolebiblioteket är en del av Mariehamns stadsibibliotek och de fick som första bibliotek i världen miljömärkningen Green Key under 2018! Biblioteket var också den första besöksanläggningen på Åland som fick certifieringen. Med Green Keys kriterier som stöd strävar man efter att förbättra bibliotekets hållbarhetsutveckling genom att göra arbetet konkret, strukturerat och kontinuerligt. Förutom ekonomisk och social hållbarhet jobbar biblioteket bland annat med konkreta hållbarhetsinsatser såsom källsortering, balkongodling, kranmärkning och återbruk och renovering av möbler. Dessutom har man en egen bikupa på bibliotekstaket mitt i Mariehamn!

#hållbarYH #sustainableUAS #KestävästiAMK #högskolebiblioteket #mariehamnsstadsbibliotek #greenkeyåland #högskolanpååland
...

Nu kan du köpa Högskolan på Åland-produkter! De produkter som finns till försäljning finns i glasmontrar både på Norra och Södra och vill du köpa en produkt så gör du det i kansliet. Tänk på att det är kortbetalning som gäller. Du kan bland annat köpa muggar, tygväskor, block, mässor och nyckelband.

Öppettider för försäljning:
Kansliet Norra:
Måndag – fredag, kl 9.30-11.45 och 13-14

Kansliet Södra:
Måndag – fredag, kl 7.45-11.45

#studerapååland #bopååland #alandliving #åland #aland #studera #jobba #studieliv #högskolanpååland #studera #plugga #mariehamn
...