360° hav

Studera på Åland

När du bor och studerar på en ö har du alltid nära till havet. På Åland är det förresten nära till det mesta. Ö-tid betyder korta reseavstånd och tid över till annat.

Dream it. Be it.

Information om hur högskolan påverkas av coronaviruset

Läs om hur coronaviruset påverkar verksamheten vid högskolan

IT-programmets rekryteringsträff 2021

Anmäl ditt företag senast 25 januari

Den 28 januari 2021 är det igen dags för IT-programmets årliga rekryteringsträff där du har möjlighet att berätta om ditt företag och vilken typ av IT-kompetens ni söker efter. 

Läs mer och anmäl ditt företag till IT-programmets rekryteringsträff 

Examensfest

Vi firar alla som tagit examen under 2020

Examensfest för alla studerande som tagit en examen från Högskolan på Åland under år 2020 sänds lördagen den 16 januari kl 10.

Läs mer om examenfesten

Lärare på högskolan utreder olyckor till sjöss

Den här hösten har två av Viking Lines fartyg råkat ut för bottenkänningar. När det sker tillsätter Olycksutredningscentralen i Finland en utredning där olika experter ingår. En av dem är Bengt Malmberg, överlärare vid Högskolan på Åland. Vi har pratat med Bengt för att ta reda på vad det innebär och hur han kan dra nytta av de erfarenheter och kunskap han får ut av det inom sitt jobb som lärare i högskolan.

Läs artikeln intervjun med Bengt

Studera på Öppna högskolan

Saknar du sysselsättning i höst?

Som studerande vid Öppna högskolan kan du läsa öppna universitets- och yrkeshögskolekurser. Du kan också studera på något av högskolans program som extern studerande. Studier vid Öppna högskolan kosta 90 € per termin, oavsett hur många kurser du läser.

Läs mera om våra kurspaket

600

högskolestuderande

7

utbildningsprogram på högskolenivå

60

anställda

2000

deltagare i den öppna kursverksamheten

Vanliga frågor och svar om ansökan

 • Varför får man en yrkeshögskoleexamen och inte en högskoleexamen?

  En yrkeshögskola i Finland är detsamma som en högskola i Sverige. Förvirring uppstår då man i Sverige också använder begreppet yrkeshögskola, men för en annan typ av utbildning. Dessutom använder man i Sverige oftast begreppet kandidatexamen, medan man i Finland pratar om lägre yrkeshögskoleexamen även om det i princip är samma sak, nämligen utbildning på nivån som man inom Europa kallar för ”bachelor’s level”.

  Utbildningar vid finska yrkeshögskolor leder till:

  • lägre yrkeshögskoleexamen = kandidatexamen = bachelor
  • högre yrkeshögskoleexamen = masterexamen = master

  Masterexamen är en påbyggnadsexamen till din kandidatexamen.

  På Undervisnings- och kulturministeriets webbplats kan du läsa mera om finska högskolesystemet och finsk högskoleexamina.

 • Kan man söka in till Högskolan på Åland med svenskt gymnasiebetyg?

  Ja, det går bra att söka in till Högskolan på Åland, både med svenskt betyg och också med betyg från andra länder. Om man söker in med ett betyg på annat språk än svenska ska betyget kompletteras med en översättning av betyget till svenska eller engelska. Om man inte har betyg i svenska på avgångsbetyget från gymnasiet krävs också godkänt språkintyg på mellannivå, B1-B2, i den allmänna språkexamen enligt den europeiska nivåskalan för språk, med färdighetsnivå minst 3 i alla (4) delprov.

 • Går det att hitta boende på Åland?

  Det är numera enkelt att hitta bostad i Mariehamn.

  Här kan du läsa mer om hur du hittar ditt nya hem på Åland

Kalender

Kalender

Elektronisk anslagstavla

Det här är Högskolan på Ålands elektroniska anslagstavla. Tillkännagivandena på anslagstavlan sker i enlighet med bestämmelserna om offentlig delgivning i förvaltningslagen (2008:9) för landskapet Åland.

Elektronisk anslagstavla