Hoppa till innehåll

Victor lämnade Linköping för ett studieliv på Åland

Victor Nyberg, Maskinteknik

Victor Nyberg är 23 år gammal, kommer från Linköping och studerar sitt på programmet i Maskinteknik.

Ville uppleva något nytt

Efter gymnasiet jobbade Victor två år som nätverkstekniker innan han kände sig redo att ta sig an en högre utbildning på annan ort.

– Jag hade bott i Linköping hela mitt liv och tänkt på att flytta därifrån för att studera när jag snubblade över en del annonser om Högskolan på Åland. Jag visste inte så mycket om Åland, hade aldrig varit här och har ingen släkt här men det kändes lagom långt bort och annorlunda.

Finns det mesta man behöver

Att flytta från en större stad till en liten ö kan vara en stor omställning men Victor var förberedd.

– Jag hade läst på innan och förstått att Åland var väldigt mycket mindre än Linköping och att det kunde innebära ett mindre utbud än vad jag var van vid. Men jag skulle säga att utbudet ändå är ganska bra. Det finns till exempel minst en butik för det mesta man behöver.

Ställde sig i bostadskö tidigt

Kort efter att Victor skickat in sin ansökan till utbildningen anmälde han sig till väntelistan för en studentlägenhet i Strandnäs Hotell.

– Jag hade varit inställd på att det inte skulle finnas några lägenheter och att jag skulle få leta länge men det gick väldigt smidigt. När jag fått mitt antagningsbesked mejlade jag det till föreståndaren och redan veckan efter fick jag skriva på kontrakt.

En spännande men annorlunda flytt

Ett och ett halvt år har gått sen Victor lämnade Linköping för att påbörja sitt nya studieliv vid Högskolan på Åland – mitt under den pågående coronapandemin. En flytt som enligt honom själv blev ”ganska spännande”.

– När antagningsbeskedet kom var färjetrafiken mellan Sverige och Åland begränsad och ett tag trodde jag att jag skulle bli tvungen att köra via Haparanda, ner genom Finland och ta färjan från Åbo/Helsingfors. Men det löste sig och jag tog färjan från Kapellskär. Sen var det ju restriktioner om 14 dagars karantän också, vilket jag upptäckte tre veckor innan skolstarten.

På mindre än en vecka fick Victor ordna alla papper, packa väskorna och flytta till Åland.

– Jag kom hit ganska snabbt men fick inte min lägenhet förrän några veckor senare. Den första tiden hyrde jag och en annan ny studerande varsitt rum hos en äldre kvinna i Mariehamn.

Lärde sig hitta

Under sin två veckors karantän passade Victor på att bekanta sig med gatorna i Mariehamn genom många och långa promenader.

– Jag gick gata upp och gata ner för att lära mig att hitta hem igen. Nu har jag förstås lärt mig att hitta, stan är inte så stor, men en gång i början gick jag ungefär 1 timme åt fel håll. Då fick jag kasta ett öga på Google Maps för att hitta hem igen.

Studentlägenheten

Vid skolstart flyttade Victor in i sin studentlägenhet i Strandnäs. Lägenheten på 23m2 består av ett rum som rymmer både kök, matplats och sovplats. Utöver detta har lägenheten även ett litet badrum. Hyran på 395€ innefattar även el och vatten vilket är en stor fördel för Victors studentbudget.

– Det är skönt att vatten och el ingår i hyran när man har en begränsad budget varje månad. Det är ju inte så att man badar i pengar som studerande.

Gå, cykla eller ta bilen

Lägenheten ligger ungefär 2 km från skolan – ett bekvämt gång och cykelavstånd som Victor nyttjat fram tills nyligen.

– Den här hösten har jag börjat köra bil till skolan men hela första året promenerade jag varje dag och därefter cyklade jag i ungefär ett halvår.

Bilen ger möjligheter

Inom Mariehamn har Victor klarat sig bra med cykel men sedan han hämtade sin bil har han haft större möjligheter att uppleva hela Åland.

– I somras var min mormor på besök och då passade vi på att besöka skördefesten och åkte runt mellan olika gårdar samt caféer.

Eget arbete och föreläsningar

Till skillnad från gymnasiet består högskolestudierna till stor del av eget arbete, praktiska övningar och föreläsningar.

– Det är mycket mer eget ansvar och upplägget av kurser varierar en del. I en del kurser har vi endast en tenta, vissa två och i en del har vi tenta, labbrapport och inlämningsuppgifter.

Små klasser

Högskolan på Åland är förhållandevis liten och klasserna likaså något som Victor menar har sina fördelar.

– Eftersom vi är ganska få i klassen får man mer tid med lärarna.

En aktiv studerandekår

Studerandekåren SkÅHla är öppen för alla studerande vid Högskolan på Åland och anordnar regelbundet olika evenemang. De ansvarar också för kommunikationen mellan de studerande och skolan. Just nu har Victor en rätt vilande position som suppleant i styrelsen men deltar regelbundet vid möten för att få en uppfattning om vad som är på gång.

– Vi ses varannan vecka för att utvärdera evenemang och diskutera aktuella händelser. Vi har bland annat diskuterat och framfört våra åsikter kring distansstudierna.

Evenemangen förenar

SkÅHlas evenemang lockar studerande från olika program och ger de studerande möjlighet att utbyta erfarenheter samt ha roligt tillsammans.

– Evenemangen är bra för där har man möjlighet att träffa studerande från andra program eller från årskursen över. Då kan man också passa på att fråga någon i årskursen över om hjälp ifall man fastnat på en skoluppgift.

Victor Nyberg

23 studerar |  maskinteknik | från Linköping

Victors tips för
godaste maten: Koppargrytan och Sittkoffska gården.
en utekväll: Indigo eller hemmafest.
trevligaste promenadstråket: Från Strandnäs till Vikingterminalen eller strandpromenaden i Västernäs/Östernäs.

En perfekt helg:
fredag: Lugn utekväll.
lördag: Tidig uppstigning, lunch på stan och en promenad eller två.
söndag: Slappa framför datorn, kanske kolla Netflix och inga inlämningsuppgifter. Alternativt förneka att man har inlämningsuppgifter.

Fler artiklar

Träffa våra studerande

De som är allra bäst på att berätta hur det egentligen är att studera på Högskolan på Åland är våra studerande! Här hittar du korta intervjuer med några av dem.

Läs mer

De fick chefsjobb direkt efter examen

En examen från Hospitality Management-programmet har definitivt varit avgörande för att Viktor Yonakhir och Cathrine Nybacka idag har sina jobb. Det är de överens om.
- Jag hade inte fått det här jobbet om det inte hade varit för min ledarskapspraktik, säger Viktor.

Läs mer