Hoppa till innehåll

“Det bästa med Högskolan på Åland är att vi har små klasser, bra stämning och det är enkelt att prata med lärarna”

Mitt namn är Axel Kolari och jag går maskinteknikprogrammet vid Högskolan på Åland. Jag sökte till programmet eftersom jag är intresserad av teknik och har tidigare jobbat som VVS-montör, men ville testa något nytt. Jag hade kikat på liknande utbildningar i Finland men blev tipsad av en kompis som studerar vid Högskolan på Åland om att söka hit istället.

Jag flyttade till Åland hösten 2021 och trivs jättebra. Det är lugnt och centralt samtidigt som det finns mycket att göra. Ålänningarna är utåtriktade och det är lätt att hitta nya vänner genom klassen, SkÅHla eller gemensamma vänner. På fritiden är jag ute i naturen, spelar discgolf, umgås med min flickvän och på helgerna blir det en del fester.

Det mest intressanta på utbildningen har hittills varit alla praktiska kurser på skolfartyget och i verkstaden. Efter examen vill jag bli maskinchief ombord på ett fartyg och längre fram kan jag även tänka mig ett ingenjörsjobb iland.

Den största fördelen med Högskolan på Åland är att vi har små klasser. I min är vi 10 stycken, 7 som läser sjö- och 3 som läser landinriktning. Stämningen är riktigt bra och eftersom vi är så få är det lätt att prata och lära känna varandra men också lärarna.

Det bästa med Åland är att det är småskaligt, nära till allt men också fyllt av stora möjligheter. Men även att allt är på svenska.

Läs mer om maskinteknikprogrammet här.

Fler artiklar

Träffa våra studerande

De som är allra bäst på att berätta hur det egentligen är att studera på Högskolan på Åland är våra studerande! Här hittar du korta intervjuer med några av dem.

Läs mer

De fick chefsjobb direkt efter examen

En examen från Hospitality Management-programmet har definitivt varit avgörande för att Viktor Yonakhir och Cathrine Nybacka idag har sina jobb. Det är de överens om.
- Jag hade inte fått det här jobbet om det inte hade varit för min ledarskapspraktik, säger Viktor.

Läs mer