Hoppa till innehåll

”Tillsammans kan vi utforska hållbarhets- och miljöaspekter från olika perspektiv”

Foto av Andreas Perjus

Andreas Perjus, CTO på Optinova Group, är medlem i Branschrådet för teknik (land) vid Högskolan på Åland. Här svarar han på några frågor kring samarbetet mellan högskolan och näringslivet.

Vad är din roll i branschrådet?

Jag är en reguljär medlem i branschrådet och jag representerar Optinova, som jobbar både med mekanisk design, automation och processutveckling. Jag försöker förmedla vad som händer i näringslivet och vilka behov som finns hos oss som jobbar globalt och ganska brett tekniskt sett.

Varför tycker du att det är viktigt med ett samarbete mellan högskolan och näringslivet?

För oss är det viktigt att ha en så bra kompetensförsöjning som möjligt, vi behöver bra medarbetare helt enkelt och då behöver utbildningen vara modern och relevant för de som kommer ut. Samtidigt vill vi också lära oss från den akademiska världen för sådant som vi själva inte kan eller har möjlighet att göra. Tillsammans kan vi också utforska hållbarhets- och miljöaspekter från olika perspektiv, något som är viktigt för oss och samhället i stort.

Har ditt företag haft något konkret samarbete med högskolan?

Optinova har samarbetat på flera sätt, under pandemin så körde vi ett miniprojekt tillsammans med forskningsenehten för printning av ansiktsvisir. I somras  hade vi också en studerande från HÅ som sommarjobbade hos oss och levererade jättebra!

 

 

Fler artiklar

Välkommen på diskussion om sjöfartens utveckling

Högskolan på Åland öppnar fönstret mot Europa och bjuder på intressant information om EU:s planer för sjöfartens utveckling i Östersjön. Evenemanget visar på att Åland finns i centrum för sjönäringen men att vi också har att lära av andra. Välkommen 24 november 2022 kl 12.30!

Läs mer