Hoppa till innehåll

”Tillsammans kan vi utforska hållbarhets- och miljöaspekter från olika perspektiv”

Foto av Andreas Perjus

Andreas Perjus, CTO på Optinova Group, är medlem i Branschrådet för teknik (land) vid Högskolan på Åland. Här svarar han på några frågor kring samarbetet mellan högskolan och näringslivet.

Vad är din roll i branschrådet?

Jag är en reguljär medlem i branschrådet och jag representerar Optinova, som jobbar både med mekanisk design, automation och processutveckling. Jag försöker förmedla vad som händer i näringslivet och vilka behov som finns hos oss som jobbar globalt och ganska brett tekniskt sett.

Varför tycker du att det är viktigt med ett samarbete mellan högskolan och näringslivet?

För oss är det viktigt att ha en så bra kompetensförsöjning som möjligt, vi behöver bra medarbetare helt enkelt och då behöver utbildningen vara modern och relevant för de som kommer ut. Samtidigt vill vi också lära oss från den akademiska världen för sådant som vi själva inte kan eller har möjlighet att göra. Tillsammans kan vi också utforska hållbarhets- och miljöaspekter från olika perspektiv, något som är viktigt för oss och samhället i stort.

Har ditt företag haft något konkret samarbete med högskolan?

Optinova har samarbetat på flera sätt, under pandemin så körde vi ett miniprojekt tillsammans med forskningsenehten för printning av ansiktsvisir. I somras  hade vi också en studerande från HÅ som sommarjobbade hos oss och levererade jättebra!

 

 

Fler artiklar

Nytt projekt ska locka turister även de mörka årstiderna

Light in the dark. Det är namnet på ett nytt Interreg Baltic Sea Region-projekt som Högskolan på Åland deltar i. Tillsammans med 11 partners runt hela Östersjön, och med Novia yrkeshögskola i Åbo som ledare för projektet, ska man under en treårsperiod jobba för att förlänga säsongen för turistföretagare och hitta aktiviteter som lockar besökare även när sommarsolen inte lyser som starkast.

Läs mer

Välkommen på ett seminarium om IT 12 maj 2023

Varmt välkommen att delta i  ett seminarium där vi delar, lär, debatterar och fantiserar om IT i företag, vardag, utbildning, beslutsfattande och framtidsplanering. Vi tänker tillsammans på hur IT förändrar vår värld. Du kan antingen delta på plats i auditoriet på Högskolan på Åland eller på distans. Evenemanget streamas via Youtube.

Läs mer

Nordens dag 23 mars 2023

I samband med Nordens dag 23 mars 2023 arrangerar Högskolan på Åland tillsammans med Arcada, Prakticum och Ålands yrkesgymnasium seminariet "Nordens dag 2023: Hållbar verksamhet". Kom med på en förmiddag med presentationer, studiebesök och dialoger kring hållbar verksamhet.

Läs mer