Studerande bildar nytt bolag

Under kursen Projektledning med läraren Thor-Björn Wikföretagsekonomiprogrammet fick de studerande i uppgift att hitta på och genomföra ett projekt. Fyra studerande på klassen, Robert Andersson, Michael Haglund, Nicolas Panisse och Joel Östman, slog sig ihop och bestämde sig för att arrangera en föreläsning med Mark Levengood på Alandica Kultur & Kongress.

Här berättar de om hur en uppgift i en kurs ledde till att de bildade bolaget Colosseum Entertainment Ab.

 

– Vi hade en projektledningskurs med Thor-Björn och tänkte att vi skulle satsa stort, så då kom vi på Mark Levengood.

Var det svårt att få kontakt med och boka honom?

– Förvånansvärt lätt. Han har en agent som vi kontaktade och dealade lite om datum och priset och sånt. Det gick jättesmidigt.

Var och när är föreläsningen och vad kommer han att prata om?

– Den är på Alandica Kultur & Kongress onsdagen den 24 oktober kl. 19.00. Man kan gå in på Alandicas hemsida och boka biljett och där finns också en evenemangsbeskrivning.  Han kommer att prata om Förändring och förnyelse.

Och sen då? Har ni något mer på gång?

– Nu närmast ordnar vi Bilar i City den 8 september. Det är ett samarbete mellan City Mariehamn och MBO-anslutna bilhandlare. Därefter är det Open by Night den 28 september och sen direkt veckan efter ordnar vi Maxade dagar i Maxinge.

Så företaget kommer att fortleva?

– Det är tanken. Det började ju som ett projekt i skolan och eftersom vi tyckte det var så kul och det gick bra så kände vi att det här kan vi ju göra på riktigt, så att säga. Så då bildade vi ett aktiebolag. Det är många som har sagt åt oss att det är bra att ni finns för vi skulle behöva just någon sån där firma och det har inte funnits någon förut.

Är det vanligt att såna här skolprojekt leder till att ett bolag bildas?

– Nej, det verkar vara helt unikt, vi har inte hört talas om att det skulle ha skett förut. Vi sökte också in till Business Lab och blev antagna dit och det är första gången någon från skolan har antagits till Business Lab.

Hur fungerar det att ha ett företag och studera samtidigt?

– Vi har mycket hjälp av de kurser vi går på företagsekonomiprogrammet. Vi kan fråga lärarna om mycket och har fått stort stöd och hjälp och råd på vägen.

Fler artiklar

Är du vår nya vicerektor?

Just nu söker vi en ny vicerektor. Till vicerektorns ansvarsområde hör utbildningsprogrammen inom elektroteknik, informationsteknik, maskinteknik och sjöfart samt högskolans internationalisering och alumn verksamhet.  Sista ansökningsdag är 22 augusti.

Läs mer

Är du vår nya medarbetare?

Högskolan har tre lediga tjänster - vicerektor, förändringskoordinator och FUI-ansvarig - ute nu. Låter det intressant? Sista ansökningsdag för vicerektor är den 22 augusti 2020, för övriga den 3 augusti 2022.

Läs mer