Hoppa till innehåll

Yrkeshögskolestuderande i Finland valde Jenny Österbacka till Årets lärare

Årets yrkeshögskolelärare är Jenny Österbacka från Högskolan på Åland. Hon arbetar som lektor på sjukskötarprogrammet och som studiehandledare. Studerande som föreslog Jenny Österbacka beskriver henne som en lugn och mycket kompetent lärare som skapar en trygg miljö där det inte finns dumma frågor.

“Jag är oerhört glad och hedrad att få ta emot priset Årets lärare. Jag vill rikta ett speciellt tack till mina studerande för deras uppskattning, som är ovärderlig för mig. Det värmer inte bara mitt hjärta utan motiverar och inspirerar mig att fortsätta utvecklas som lärare. Jag vill även tacka Högskolan på Åland och mina engagerade kollegor som är med och bidrar till att försöka skapa en stimulerande lärmiljö för oss alla. Ett ödmjukt och varmt tack till alla studerande, studerandekåren SkÅHla och juryn” säger Jenny Österbacka, Årets lärare 2024.

Enligt motiveringen är Jenny Österbacka också öppen, uppmuntrande och motiverande, och hon ser till att alla studerande lär sig och klarar sig bra. Hennes lektioner är strukturerade utan att glömma humor och hon inspirerar och uppmuntrar yrkeshögskolestuderande att sträva efter sitt bästa. Enligt studerandena är hon alltid vid deras sida och motiverar dem att fortsätta, även om studielivet skulle kännas svårt. Därtill är hon en oersättlig resurs för sjukskötarprogrammet.

“Lektor Jenny Österbacka är en uppskattad och engagerad lärare som har en förmåga att på ett medryckande och pedagogiskt sätt bemöta och stötta studerande i olika situationer. Hon är även en uppskattad kollega bland lärarna, och hennes värdefulla insatser både som lärare och studiehandledare är mycket viktiga för hela vårt högskolesamfund”, säger Johanna Mattila, rektor vid Högskolan på Åland.

SAMOK är en nationell studerandeorganisation som grundades 1996. Den består av 22 olika studerandekårer och representerar över 173 000 yrkeshögskolestuderande i Finland. SAMOK delar årligen ut priset Årets lärare för att lyfta fram yrkeshögskolornas långsiktiga undervisningsarbete av hög klass. Med priset vill man samtidigt tacka lärare för deras insats i utvecklingen av undervisningen och de studerandes kunnande. I år var temat för priset att främja en positiv bild av yrkeshögskolorna

“Det är fint att i år kunna belöna en lärare som genom sitt exempel och genom att uppmuntra studerande till framgång skapar en positiv bild av yrkeshögskoleutbildningen. Lärarna är en viktig resurs vid yrkeshögskolorna och de förtjänar all uppskattning. I bästa fall uppmuntrar den positiva bilden av yrkeshögskoleutbildningen, som läraren skapar, studenterna att uppskatta sin egen utbildning”, säger Sanni Koivuluoma, vice ordförande för SAMOK.

Utmärkelsen Årets lärare delades ut för femte gången på YH-dagen den 17 april 2024, som ordnades av Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene, Tammerfors yrkeshögskola och Polisyrkeshögskolan. SAMOK och yrkeshögskolornas studerandekårer samlade in förslag till Årets lärare av yrkeshögskolestuderande. Juryn

bestod av vice ordförande för SAMOKs styrelse Sanni Koivuluoma, OAJ:s representant Esa Salmikangas, styrelsemedlem för yrkeslärarna OAO och lektor i teknologi, samt Arenes representant Marjo Joshi, prorektor för Åbo yrkeshögskola och vice ordförande för Arenes ledare och vicerektorer för utbildning med ansvar för utbildningen. Studerandekårerna lämnade in totalt 26 nomineringar till Årets lärare.

Fler artiklar

Grattis till examen!

Högskolan på Åland höll tisdagen den 28 maj examensfest för studerande som tagit examen under vårterminen. 14 studerande var på plats och här kan du se en bild på examinandera.

Läs mer

Grattis till examen!

Lördagen den 13 januari 2024 hölls Högskolan på Ålands examensfest och 28 examinander deltog i festligheterna. Totalt har 68 studerande tagit examen under 2023. Överst:…
Läs mer