Hoppa till innehåll

”Jag är glad att jag tog beslutet att studera på Högskolan på Åland!”

Helen Talviste på trappan utanför Högskolan på Åland

Helen Talviste studerar tredje året på Hospitality Management-programmet. Med ett annat modersmål än svenska var hon först osäker om högskolestudier på svenska var något för henne. Idag är hon glad att hon tog beslutet och uppmuntrar också andra att ta steget.

 

“Jag heter Helen. Jag kommer från Estland och har bott på Åland i 17 år. I mitt hemland har jag studerat till bagare/konditor och jag har en kandidatexamen i socialt arbete. Dessa diplom har inte hjälpt mig mycket här på Åland. Det är också anledningen till att jag 2015 bestämde mig för att söka till Högskolan på Åland. Jag ville skapa bättre arbetsmöjligheter för mig själv och utveckla min svenska. Jag sökte till Hospitality Management- och företagsekonomiutbildningen. Jag kom in på båda utbildningslinjerna men jag tackade nej, eftersom rädslan för att jag inte skulle klara mig med språket var för stor.

Jag var osäker på om min svenska var tillräckligt bra för att studera på en högskola här, trots att jag hade tagit svenska mellannivåprovet 2010. Åren gick och 2020 bestämde jag mig för att sökaigen. Nu studerar jag tredje året på Hospitality Management.

Jag kan säga av erfarenhet att det har inte alltid varit lätt. Det är inte lätt att studera på ett annat språk. Akademiskt språk är något annat än kommunikationsspråk. Men man behöver inte vara rädd. Jag är väldigt glad att jag tog detta beslut att börja studera här. Jag har utvecklats mycket på dessa 3 år.

Jag uppmuntrar alla som inte har svenska som modersmål, eller som har flyttat hit från ett annat land, att komma och studera. Det är en bra möjlighet att få ett nytt yrke och samtidigt lära sig språket!”

Texten är skriven av Johanna Malm, Madeleine Bergman och Helen Talviste på kursen ”strategisk kommunikation och digital marknadsföring”.

Fler artiklar

Träffa våra studerande

De som är allra bäst på att berätta hur det egentligen är att studera på Högskolan på Åland är våra studerande! Här hittar du korta intervjuer med några av dem.

Läs mer

De fick chefsjobb direkt efter examen

En examen från Hospitality Management-programmet har definitivt varit avgörande för att Viktor Yonakhir och Cathrine Nybacka idag har sina jobb. Det är de överens om.
- Jag hade inte fått det här jobbet om det inte hade varit för min ledarskapspraktik, säger Viktor.

Läs mer