Hoppa till innehåll

Ett studieliv på Åland är så mycket mer än vad du tror

 

Foto: Visit Åland Mediabank / Rebecka Eriksson. 

Åland är ett svenskspråkigt ö-samhälle i Östersjön mittemellan Sverige och Finland. Här finns 6.700 öar, mer än 30.000 invånare, över 2.600 företag och en högskola med sju utbildningsprogram fördelade på tre olika campus.

Åland är annorlunda.

Att jämföra med orter som har samma invånarantal ger en felaktig bild av Åland. Vi lever i ett ambitiöst och på många sätt unikt samhälle med bl.a. egna, lagar, skola och polis. Här finns både stora och små, internationella och lokala företag som jobbar med allt från turism och sjöfart till högteknologiska lösningar.

Ett studieliv på Åland är:

Lugnet och äventyret.

 • I skogen.
  Oavsett om du vill njuta av fågelkvitter eller cykla i utmanande terräng finns det gott om skog att njuta av på Åland. Drygt 60% av Ålands markyta består nämligen av skog.
 • På landet.
  Ett stenkast från Mariehamn, Ålands egen lilla ”huvudstad”, ligger den åländska landsbygden. Perfekt för den som vill koppla av i naturen eller ge sig ut på äventyr. Landsbygden har mycket att erbjuda med allt från mysiga gårdscafeér till höghöjdsbana och skidanläggning.
 • I centrum.
  Åländskt hantverk, restauranger, hotell, shopping, apotek, museer, bio, sportanläggningar, badstränder, båthamnar och vår alldeles egna högskola. Det är lite av allt som du hittar i eller på bekvämt promenadavstånd till Mariehamns centrum.
 • Det är vid havet, på havet, i havet.
  På Åland är skärgården som mest och som bäst! Öar, öar och åter öar. Större och mindre. Bebodda och obebodda. Mer skärgård än så här kan det inte bli. Havet är alltid nära. Även mitt på Torggatan, gågatan i Mariehamn, känns de salta vindarna.

Festen som aldrig tar slut.

Vi ålänningar är bra på att fira, skapa egna traditioner och nya evenemang. Utöver midsommar, jul och nyår finns ständigt nya anledningar att ställa till med fest. Landsbygden och den åländska matkulturen till exempel. De firar vi med ett ordentligt evenemang, Skördefesten, där du får lära dig om livet på landet, handla direkt från producenterna och äta fantastiskt god mat baserad på lokala och säsongsbaserade råvaror.

Hos oss på Högskolan är det studerandekåren Skåhla som ofta står för festligheterna. Störst är den årliga insparken och Ålrundan (åländsk pubrunda) men kåren arrangerar även mindre pub- och spelkvällar.

Friluftslivet som alla får ta del av.

Du behöver inte vara vare sig vältränad eller friluftsmänniska för att uppleva det åländska friluftslivet. Det åländska friluftslivet är tillåtande och lättillgängligt. Här finns promenadstråk och vandringsleder i varierande längd samt terräng. Närheten till havet och det milda klimatet gör Åland till en utmärkt plats även för dig som är intresserad av vattensport eller båtliv.

Föreningslivet och kulturen där alla är välkomna.

Det åländska föreningslivet är stort och här finns i princip en förening för alla intressen och aktiviteter.  Samarbetet och utbytet mellan finska, svenska och åländska föreningar är stort. Tack vare vårt centrala läge och den korta båtresan kan till exempel åländska idrottsföreningar delta i såväl finska som svenska serier samt tävlingar.

Nära.

 • Till karriären.
  Vi vet att praktisk erfarenhet värdesätts högt på arbetsmarknaden samtidigt som den också är en mycket viktig del av lärandet. Därför innehåller alla våra utbildningar praktik såväl på fält som i testmiljö i skolan. Praktiken är även ett bra tillfälle att knyta kontakt med framtida arbetsgivare och det är inte ovanligt att våra studenter erbjuds jobb direkt efter examen.
 • Till fritiden och studierna.
  Högskolan på Åland är nära oavsett var på Åland du bor och det stora utbudet av fritidsaktiviteter gör att du enkelt kan kombinera studierna med att aktivt fritidsliv.
 • Till det mesta faktiskt.
  På Åland är avstånden korta, både på land och till sjöss. Det längsta avståndet mellan öst och väst på huvudön Åland är 50 kilometer. Grundregeln är att man kan ta sig till alla bebodda öar längs en landsväg eller med en färja.

Bara en båtfärd från storstadspulsen.

Med båtförbindelser till fyra olika städer 30 gånger i dygnet är storstadspulsen aldrig långt borta på Åland.  Visste du att det t.ex. bara tar 2h med färja mellan Sverige och Åland samt att en resa kostar drygt 100 kr t/r? På drygt 3h kan du känna storstadspulsen en heldag i Stockholm och åka hem samma kväll.

Okej Åland låter härligt. Men varför ska jag välja Högskolan på Åland? Ta del av 6 anledningar att välja Högskolan på Åland. 

Fler artiklar

Träffa våra studerande

De som är allra bäst på att berätta hur det egentligen är att studera på Högskolan på Åland är våra studerande! Här hittar du korta intervjuer med några av dem.

Läs mer

De fick chefsjobb direkt efter examen

En examen från Hospitality Management-programmet har definitivt varit avgörande för att Viktor Yonakhir och Cathrine Nybacka idag har sina jobb. Det är de överens om.
- Jag hade inte fått det här jobbet om det inte hade varit för min ledarskapspraktik, säger Viktor.

Läs mer