Hoppa till innehåll

”Ett gott samarbete och bra dialog”

Zaida Blomsterlund, VD på Park Alandia Hotell, är medlem i Högskolan på Ålands branschråd för Hospitality Management. Här svarar hon på några frågor kring samarbetet mellan Högskolan på Åland och näringslivet.

Vad är din roll i branschrådet?

– Jag är VD för Park Alandia Hotell och representerar vår del av branchen. Jag har själv gått Hospitality Management-programmet och tog examen våren 2006.

Varför tycker du att det är viktigt med ett samarbete mellan högskolan och näringslivet?

– Det är väldigt viktigt att vi har ett gott samarbete. Branschen behöver nya utbildade personer varje år och det är oftast ett underskott på utbildade och erfarna personer när vi rekryterar inför sommarsäsongen.
– Med ett gott samarbete och bra dialog mellan högskolan och näringslivet kan vi i näringslivet lyfta ämnen eller specifika kunskaper som vi behöver i branschen.

Har ditt företag haft något konkret samarbete (praktik, examensarbete, projektarbete) med högskolan?

– Vi på Park har haft ganska mycket samarbete med högskolan och Hospitality Management-programmet. Vi har haft flera på praktik i restaurangen och vi har blivit intervjuade för olika typer av skolarbeten. Varje höst har håller jag visningar och presenterar vår verksamhet för nya studeranden. Jag har också hållit presentation om hur det är att ta över ett hotell och renovera det. Presentationen har varit en del av kursen ”Fastighet och Design”.
– Branschen är i stort behov av nya kompetenta personer så vi hoppas utbildningen fortsätter leverera intresserade och kunniga personer som vill stanna kvar på Åland och jobba inom turismen.

Fler artiklar

Välkommen på diskussion om sjöfartens utveckling

Högskolan på Åland öppnar fönstret mot Europa och bjuder på intressant information om EU:s planer för sjöfartens utveckling i Östersjön. Evenemanget visar på att Åland finns i centrum för sjönäringen men att vi också har att lära av andra. Välkommen 24 november 2022 kl 12.30!

Läs mer