Hoppa till innehåll

De lärde unga om friluftslivets första hjälp

Ellinor Ellingsworth, Linda-Marie Frimodig och Patrik Löf är tredje årets sjukskötarstuderande och har haft ett utbildningstillfälle i första hjälp riktat till barn och ungdomar i Folkhälsan på Ålands äventyrsgrupp som ägde rum på lilla Lökskär strax utanför Lervik.

Här kommer deras rapport:

”Målet med första hjälpen tillfället är att deltagarna ska få baskunskaper i första hjälp som är kopplat till friluftsliv, att öka förståelsen för vilka risker som är förenat med att vara på sjön och i naturen. Vi vill även stärka ungdomarnas självkänsla genom att de får känsla för sin egen förmåga och kan hantera oväntade situationer, samt träna samarbete inom grupperna för att stärka och bibehålla grupptillhörigheten.

Vi hade en kort teoretisk genomgång om vad L-ABCDE är och vilka åtgärder man gör i varje moment. Vi pratade också om hur man ska agera vid ormbett, getingstick, anafylaktisk chock, hypotermi och brännskador. Ungdomarna fick öva praktiskt på sårvård, stoppa blödning, hur man tar ut fiskekrok ur ett finger, samt hur man hanterar olika typer av stukningar och hur man stabiliserar genom att sätta mitella. Ungdomarna fick också öva på teamarbete då de fick i uppdrag att lägga en medvetslös person i stabilt sidoläge, laga en provisorisk bår och öva förflyttning.

Kvällen avslutades med en gemensam måltid och en utvärdering, där det framkom att ungdomarna hade haft roligt och lärt sig nya moment som kan vara till nytta då de rör sig ute i naturen.

Vi vill tacka Högskolan på Åland för att de sponsrat med första hjälpen-kit och pocketmask, samt lånat ut material som gjort övningarna möjliga att genomföra. Vi vill även tacka Joakim Svensson på Folkhälsan på Åland för ett gott samarbete och en väldigt lyckad dag!”

Fler artiklar

Träffa våra studerande

De som är allra bäst på att berätta hur det egentligen är att studera på Högskolan på Åland är våra studerande! Här hittar du korta intervjuer med några av dem.

Läs mer

De fick chefsjobb direkt efter examen

En examen från Hospitality Management-programmet har definitivt varit avgörande för att Viktor Yonakhir och Cathrine Nybacka idag har sina jobb. Det är de överens om.
- Jag hade inte fått det här jobbet om det inte hade varit för min ledarskapspraktik, säger Viktor.

Läs mer

"Jag har alltid känt mig dragen till havet"

Jag heter Linn Karlevill, kommer från Falun och studerar just nu mitt första år på sjökaptensprogrammet vid Högskolan på Åland. Det har varit väldigt roligt att vara ombord på skolfartyget och jag gillar verkligen känslan av att vara på havet. Just nu ser jag fram emot att få mer praktisk erfarenhet, uppleva olika fartyg och upptäcka nya platser.

Läs mer