Hoppa till innehåll

De fick chefsjobb direkt efter examen

En examen från Hospitality Management-programmet har definitivt varit avgörande för att Viktor Yonakhir och Cathrine Nybacka idag har sina jobb. Det är de överens om.
– Jag hade inte fått det här jobbet om det inte hade varit för min ledarskapspraktik, säger Viktor.

Cathrine Nybacka och Viktor Yonakhir tog examen från Hospitality Management-programmet i januari 2023. Att lämna studielivet, ta steget ut i arbetslivet och hitta ett jobb kan ibland vara en omställning som kräver lite tid. Men för både Cathrine och Viktor gick det snabbt. Idag har de båda varsitt chefsjobb inom hospitality-industrin.
– Jag jobbar som hotellchef/platschef på Öjaby herrgård utanför Växjö. Jag hade min ledarskapspraktik under utbildningen på hotell Bellevue i Hjo, som är i samma koncern. När koncernen tog över Öjaby herrgård blev jag kontaktad av min chef från praktiken som undrade om jag skulle vara intresserad av jobbet som hotellchef. Allt gick fort men jag tackade ja ganska direkt, berättar Viktor.
-Och jag börjar i april som hovmästare på Smakbyn i Sund. Jag såg en arbetsannons att Smakbyn sökte hovmästare och tänkte “det skadar inte att söka” även om jag inte hade direkt erfarenhet av sådant jobb från tidigare. Men jag blev kallad på intervjuer i flera omgångar och sen fick jag jobbet. Innan hovmästarjobbet börjar i vår jobbar jag på ett hotell i Österbotten, därifrån jag kommer. Men Åland lockar så därför sökte jag mig tillbaka till Åland, säger Cathrine.

Siktar på en masterexamen

Att Viktor och Cathrine ville skaffa sig en utbildning inom hospitalityindustrin var de båda på det klara med när det var dags att välja yrke.
-Det som lockade med Hospitality Management-programmet var att jag ville kombinera företagsekonomikurser med hospitalityindustrin och jag ville ha en kandidatexamen eftersom jag vill ha möjlighet att ta en masterexamen i framtiden. För mig stod valet mellan Högskolan på Åland och olika managementskolor i Schweiz. Men jag ville ändå välja något som var nära Sverige, säger Viktor, som kommer från Skövde i Västra Götaland.
-Jag blev intresserad av hospitalityindustrin när jag var ute och reste och bestämde mig då för att rikta in mig på hotell och turism och jag kände till Högskolan på Åland lite från tidigare, eftersom jag har en släkting som har gått samma utbildning. Jag ville läsa utbildningen på svenska så valet att söka till Åland var lätt, säger Cathrine.

Kontaktnätet är mycket värt

En examen från Hospitality Management-programmet har definitivt varit avgörande för att Viktor och Cathrine idag har sina jobb. Det är de överens om.
-Jag hade inte fått det här jobbet om det inte hade varit för min ledarskapspraktik i Hjo, där jag fick kontakt med min nuvarande chef, säger Viktor.
-Jag hade inte ens tänkt tanken att börja jobba inom restaurang om jag inte hade gått på Hospitality Management-programmet och haft kurser inom restaurang. Kontaktnätet man får inom praktiken och genom branschråden är mycket värda. Man får så bra koppling till arbetslivet genom utbildningen, säger Cathrine.

Vill jobba utomlands

Framtiden då, hur ser den ut?
-Jag har alltid varit en person som planerar allt 40 år framåt, säger Viktor med ett skratt. Men just nu är jag inte säker på vilken väg jag vill gå. Men jag vet i alla fall att jag vill ta en masterexamen inom business management i framtiden. Dessutom har jag som mål att driva eget som entreprenör, troligen inom hospitalityindustrin. Redan idag driver jag en livsmedelsbutik tillsammans med min bror.
-Jag vill fortsätta inom restaurangbranschen, jobba mig uppåt och bli bättre på det jag gör. Jag vill också läsa pedagogik så jag får yrkeslärarbehörighet och kan jobba som det på deltid eller heltid i framtiden. Jag vill också jobba utomlands inom de närmsta fem åren, berättar Cathrine.

Njut!

Cathrine och Viktor har några råd på vägen till dig som funderar på att läsa Hospitality Management-programmet, eller som redan går på det:
-Njut av studietiden och ta vara på den. Utnyttja de kontakter du får, både till klasskamrater och lärare. Och passa på att åka på utlandspraktik!

 

Fler artiklar

Träffa våra studerande

De som är allra bäst på att berätta hur det egentligen är att studera på Högskolan på Åland är våra studerande! Här hittar du korta intervjuer med några av dem.

Läs mer

"Jag har alltid känt mig dragen till havet"

Jag heter Linn Karlevill, kommer från Falun och studerar just nu mitt första år på sjökaptensprogrammet vid Högskolan på Åland. Det har varit väldigt roligt att vara ombord på skolfartyget och jag gillar verkligen känslan av att vara på havet. Just nu ser jag fram emot att få mer praktisk erfarenhet, uppleva olika fartyg och upptäcka nya platser.

Läs mer